Rotumääritelmä

PATTERDALENTERRIERI

HISTORIA

Yorkshiressa ja Englannin järvialueella, missä patterdalenterrieri kehittyi, sitä on pidetty enemmän terrierityyppinä kuin erillisenä rotuna. Käyttökoirakantojen kasvatuksen filosofian mukaan patterdalenterrierien ihailijat uskovat ainoastaan todellisiin työterriereihin. Patterdalenterrieri on työterrieri, jalostettu alun perin menemään maan alle ja ottamaan kiinni tai tappamaan tuhoeläimiä. Tämä vaatii pientä, aktiivista riistaterrieriä, jollaisena patterdalenterrieriä tulee arvioida.

UKC tunnusti patterdalenterrierin 1.1.1995.

YLEISVAIKUTELMA JA LUONNE

Vankka, sitkeä, aktiivinen, pieni terrieri. Käytössä sen tulee voida tunkeutua saaliin perässä maan alle hyvin pieniin koloihin. Iso terrieri voi tukkia oman ilmakanavansa. Tämän vuoksi patterdalenterrierin rintakehä ei ole liian iso.

Koiralla on kiinteä, tasapainoinen olemus ja suorat raajat.

Työskentelyssä saadut arvet herättävät kunnioitusta eikä niistä tule rangaista.

PÄÄ JA KALLO

Pää ja kuono-osat ovat vahvat ja voimakkaat.

HAMPAAT

Täydellinen vahva hampaisto, valkoiset hampaat, normaali purenta. Työssä murtuneet hampaat tai irronneet etuhampaat eivät ole rangaistavia.

KORVAT

Kohtuullisen kokoiset korvat ovat poskenmyötäiset.

KAULA

Vahva, voimakas kaula on kohtuullisen pituinen. Vahva kaula on vahvojen leukojen ohella hyödyksi tuhoeläinten tappamisessa.

RUNKO

Runko ilmentää aktiivisuutta. Rintakehä ei ole liian iso, sen tulee olla lapojen takaa mitattavissa keskikokoisin käsin. Vahva suora selkä on suhteessa korkeuteen. Ei liian pitkä, ei liian lyhyt. Liian lyhyt selkä suhteessa terrierin painoon aiheuttaa kömpelyyttä, joka haittaa maan alla työskentelyä.

HÄNTÄ

Häntä on korkealle kiinnittynyt. Sen pituus on suhteessa runkoon, tavallisesti viidestä seitsemään tuumaa. Joskus maakolosta esiin kaivettu terrieri voidaan vetää ulos ainoastaan hännästään.

TURKKI

Turkki voi olla sileä tai pinnanmyötäinen karkea. Sileäturkkisilla koirilla on tiheä turkki. Hyvä turkki on tärkeä suoja maanalaista kosteutta ja juurakkoja vastaan.

VÄRI

Hyväksyttäviin väreihin kuuluvat: musta, punainen, maksa (punainen kirsu) grizzle (mustaan sekoittunut muunvärisiä karvoja), mustaruskea (black & tan), pronssinvärinen. Rodusta 95 prosenttia on mustia koiria, mutta outoja kaikenvärisiä koiria, joilla on valkoiset tassut ja rinta syntyy. Jotkut parhaista yksilöistä ovat täten värittyneitä.

KORKEUS JA PAINO

Korkeus 28-38 cm.

Paino 4,5-7,7 kg. Koirat ovat raskaampia miltä näyttävät.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET

Yksi- tai molemminpuolinen kivespuutos. Vihaisuus tai äärimmäinen arkuus. Albinismi.

Rotumääritelmä suomennettu 8.3.2008 U.K.C:n hyväksymästä rotumääritelmästä vuodelta 1995.